Destinations, Travel Suggestions, Tickets, Private Guides, Private Tours...
Destinations, Travel Suggestions, Tickets, Private Guides, Private Tours...

Biletat e hyrjes në Muzeun e Vatikanit

Biletat e hyrjes në Muzeun e Vatikanit

Biletat e hyrjes në Muzeun e Vatikanit; (Kliko për të parë çmimet e biletave dhe turne). Muzetë e Vatikanit dhe Kapela Sistine janë atraksioni më i vlefshëm turistik dhe kulturor i Romës. Muzeu ka një koleksion të gjerë të artit, veçanërisht piktura, afreske dhe skulptura nga Periudha e Rilindjes. Këto vepra arti u porositën dhe u mblodhën nga papët për shekuj…

Përveç muzeut, Kapela e famshme Sistine është një tjetër xhevahir që ia vlen të shihet brenda kompleksit. Ndërkohë nuk do t’ju duhet një biletë tjetër për të hyrë në Kapelën Sistine. Brenda muzeut ka 7 kilometra korridore, mijëra skulptura, piktura me vlerë, murale, mumie egjiptiane dhe shumë më tepër. Të gjitha këto pjesë të vlefshme janë të ekspozuara në 54 galeri. Nëse preferoni të shihni vetëm veprën më të vlefshme të artit, pa u lodhur, ju rekomandojmë të bashkoheni në turnetë me guidë.

vatikan müzesi giriş bileti kuyruğu
Linjat e biletave për Muzetë e Vatikanit

KONTROLLO DISPONIMIN E BILETËS

Çmimet e biletave për Muzetë e Vatikanit

Që nga prilli 2021, çmimi zyrtar i biletës së hyrjes për Muzetë e Vatikanit (përfshirë Kapelën Sistine) është 17 €. Ose nëse preferoni të bashkoheni në një turne me guidë çmimet për person fillojnë nga 37 €.

vatikana giriş bileti nasıl alınır

Muzetë e Vatikanit; Orari i hapjes (2022)

 • Nga e hëna në të shtunë; 09:00-18:00 (hyrja e fundit 14:30)
 • Hapur deri në orën 22:30 të premteve dhe të shtunave nga data 22.04-29.10.2022 (hyrja e fundit 20:30)
 • Falas të dielën e fundit të çdo muaji, midis orës 09:00 dhe 14:00 (në ditët kur nuk përkon me Pashkët dhe disa festa të tjera)

Muzetë e Vatikanit; ditët e mbylljes (2022)

 • Të dielave (përveç të dielës së fundit të çdo muaji)
 • 1 dhe 6 janar
 • 11 shkurt
 • 19 mars
 • 18 prill
 • 29 qershor
 • 15 gusht
 • 1 nëntor
 • 8 dhjetor
 • 26 dhjetor

Ju mund të kontrolloni informacionin e përditësuar këtu.

vatikan müzeleri ve sistine şapeli için giriş bileti fiyatı

Vendndodhja dhe si të shkoni?

Vendndodhja

Shteti dhe Muzetë e Vatikanit janë të vendosura afër qendrës së qytetit, fqinje me rrethin Borgo.

Si të shkoni në Muzeun e Vatikanit?

Duke ecur

Është brenda distancës në këmbë nga Sheshi Navona (2.6 km dhe afërsisht 25 minuta), Sheshi Popolo (3 km) dhe Sheshi Venezia (3.5 km).

Me metro

Ju duhet të hipni në “Linjën A” të kuqe dhe të zbrisni në Stacionin Ottaviano – St. Nga ky stacion duhen disa minuta në hyrje të Muzeut të Vatikanit dhe 5 minuta deri në Bazilikën e Shën Pjetrit, duke ecur në këmbë. Kjo linjë e metrosë kalon gjithashtu nga Stacioni i Trenit Termini dhe Hapat Spanjolle.

Me tramvaj

Linja 19, Villa Borghese-Piazza Risorgimento (afër Vatikanit), linja fillon pranë Piazza Popolo.

Me autobus publik

40 (express), 64, 62, 81 linja autobusi kalojnë pranë Vatikanit.

Ku është hyrja në muze?

Në përgjithësi, vizitorët mbërrijnë fillimisht në sheshin e Shën Pjetrit përballë Bazilikës së Shën Pjetrit. Autobusët hop-on hop-off i lënë vizitorët edhe në këtë pikë. Por hyrja në Muzetë e Vatikanit është nga porta veriore e cila është afër Piazza del Risorgimento. Ecni nëpër muret e Vatikanit në anën e djathtë për 5-10 minuta për të shkuar në hyrje nga sheshi i Shën Pjetrit.

vatikan müzelerine ve sistin şapeline giriş

Çfarë duhet të shihni në Muzetë e Vatikanit?

Piktura të rëndësishme për t’u parë (Biletat e hyrjes në Muzeun e Vatikanit)

Këtu janë disa nga veprat e artit dhe galeritë më të rëndësishme;

1- Raphael Rooms (Stanze di Raffaello)

Këtu është vendi i parë i pranimit të Pallatit të Vatikanit, i njohur gjithashtu si Pallati Papal, i hapur për publikun. Ai përbëhet nga katër salla. Ky sallon hapet në oborrin e Belvedere dhe në këtë sallon ndodhen dy afreske kryevepra të Raphaelit, një prej artistëve më të rëndësishëm të Rilindjes Italiane; Shkolla e Athinës (Scuola di Atene) dhe Çlirimi i Shën Pjetrit.

Shkolla e Shkollës së Athinës (Sculola di Atene); kjo pikturë është një nga kryeveprat që pasqyron frymën klasike të Rilindjes Italiane. Piktura mbledh filozofët dhe shkencëtarët më të famshëm të Greqisë antike mbi të cilën bazohet arti i Rilindjes. Ndërtesa e përshkruar në pikturë ka elemente arkitekturore romake dhe jo arkitekturë klasike greke. Do të shihni Platonin dhe nxënësin e tij Aristotale, në mes të pikturës me fustan blu dhe të kuq.

Liberazione di San Pietro

Çlirimi i Shën Pjetrit (Liberazione di San Pietro) / lart; afresku tregon se si Shën Pjetri u lirua nga burgu i Herod Agripës me ndihmën e një engjëlli. Piktura ka tre skena. Në mes, engjëlli zgjon Shën Pjetrin dhe në të djathtë po e çon të kalojë pranë rojeve të fjetura. Në anën e majtë një roje sheh dritën e krijuar nga engjëlli dhe zgjon mikun e tij duke treguar ndriçimin në qeli. Veçanërisht skena e ndriçuar nga prapa është pjesa më mbresëlënëse e afreskeve.

2- Muzeu i Egjiptit Gregorian

Çlirimi i Shën Pjetrit (Liberazione di San Pietro) / lart; afresku tregon se si Shën Pjetri u lirua nga burgu i Herod Agripës me ndihmën e një engjëlli. Piktura ka tre skena. Në mes, engjëlli zgjon Shën Pjetrin dhe në të djathtë po e çon të kalojë pranë rojeve të fjetura. Në anën e majtë një roje sheh dritën e krijuar nga engjëlli dhe zgjon mikun e tij duke treguar ndriçimin në qeli. Veçanërisht skena e ndriçuar nga prapa është pjesa më mbresëlënëse e afreskeve.

3- Muzeu Historik i Vatikanit dhe Portrete Papale

Ky seksion u hap në vitin 1973 dhe është një nga seksionet e reja të muzeut. Në këtë seksion janë ekspozuar portretet e të gjithë papëve nga shekulli i 16-të e deri më sot. Për më tepër, ju mund të shihni modelet interesante “papamobile” (“papamobile” janë automjetet që përdoren për të mbajtur papët).

4- Fronet Papale

Këtu mund të shihni Fronin Papnor të bërë nga mermeri i kuq. Ky fron u soll nga Bazilika San Giovanni di Laterano, ish dioqeza e Romës. Mermeri i kuq simbolizon mbretërimin dhe perandorinë. Froni ishte stolisur me mozaikë dhe afreske dhe mbështetëset e tij kanë figura luani.

5- Galeria e Hartave

Galeria e Hartave është sallon 120 metra i lartë, në formë korridori dhe në anën perëndimore të oborrit të Belvedere. Kjo dhomë u projektua në tre vjet dhe u përfundua në 1580 nga Ignazio Danzi. Në muret e galerisë janë të ekspozuara 40 harta topografike me ngjyra. Afresket e tavanit janë pjesa më e rëndësishme e kësaj galerie.

6- Sala Rotonda

Nëse keni vizituar Panteonin e famshëm Romak, do të shihni se kjo sallë i ngjan asaj. Salla ishte projektuar në stilin e lashtë romak dhe kthinat e sallës ishin zbukuruar me statute të vlefshme dhe mbulesat e dyshemesë ishin zbukuruar me mozaikë. Janë për t’u parë statuti i Herkulit i veshur me ar dhe pishina me mermer të kuq, ku është grumbulluar uji i shiut. Kjo pishinë ishte shpëtuar nga Shtëpia e Artë e famshme e Neronit pranë Zonës së Forumit.

7- Galeria e Statujave

Kjo galeri (Muzeu Pio Clementino) ka qenë dikur lozha e Pallatit të “Papës Inocenti VIII”. Në shekullin e 18-të, ajo u mbulua me mure dritare për të ekspozuar statutet. Galeria e Statujave vazhdon deri në “Galerinë e Busteve”. Shumica e veprave të artit të ekspozuara janë statuja të periudhave të Romës antike dhe Rilindjes. Muret e galerisë ishin zbukuruar me afreske, mozaikë, peizazhe të qytetit dhe natyrës dhe disa pjesë të saj janë të dukshme edhe sot. Statujat u vendosën më vonë për t’u ekspozuar. Statuja e Apollo Belvedere është një kopje e një statuje bronzi të Greqisë së lashtë dhe e skalitur gjatë periudhës romake dhe ka simbolizuar përsosmërinë e estetikës së trupit mashkullor për shumë shekuj.

Laocoon dhe bijtë e tij” është një tjetër statut ikonë që duhet të shihni. Ai përshkruan vrasjen e tmerrshme të Priftit Trojan dhe djemve të tij nga gjarpërinjtë e dërguar nga perëndeshë Athena.

8- Pinacoteca Vatikana

Kjo galeri pikturash përbëhet nga 18 salla dhe është galeria më e përsosur dhe më e pasur e pikturave në Romë. Nuk mund të shihni kaq shumë kryevepra së bashku në një vend tjetër në Itali. Ne ju rekomandojmë që të mos humbisni pikturat e mëposhtme në listën e mëposhtme;

Giotto – Stefaneschi Triptych
 • Depozitimi nga Kryqi / Caravaggio
 • Madona e Foligno / Raphael
 • Shpërfytyrimi / Raphael
 • Triptik Stefaneschi / Giotto
 • Madona dhe fëmija me shenjtorët / Pietro Perugino
 • Shën Jeronimi / Leonardo da Vinci
 • Kryqëzimi i Shën Pjetrit / Guido Reni
 • Shkallët spirale (Shkallët Bramante)

9- Kapela Sistine

10- Shkallët Bramante

Ka dy shkallë në Muzetë e Vatikanit të njohura si Shkallët Bramante. Një prej tyre është bërë në vitin 1505 dhe ndodhet në kullën e Pallatit Belvedere. Shkallët e famshme Bramante quhen gjithashtu Shkallët e reja Bramante dhe janë të vendosura në Muzeun Pio Clamentine. Nuk mund ta humbisni këtë shkallë sepse do t’ju duhet ta përdorni gjatë hyrjes dhe daljes nga muzetë. Shkallët e reja u projektuan nga Giuseppe Momo në vitin 1932 duke u frymëzuar nga shkallët e vjetra. Kjo shkallë spirale monumentale, e njohur edhe si shkalla e kërmillit, është shkalla më e fotografuar në botë. Njerëzit që ngjiten dhe zbresin nga shkallët nuk takohen me njëri-tjetrin për shkak të dizajnit origjinal me dy kate.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x