Pompei’de Gezilecek Yerler

Last Updated on 2 March 2024 by TT

Pompei Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Pompei’de Gezilecek Yerler; Napoli yakınlarındaki Vezüv Yanardağı’nın eteklerinde Antik bir Yunan şehri olarak MÖ 6. YY’da kurulmuş olan Pompei Antik Şehri’nin hikayesi MS 79 yılında yanardağ patlaması son buluyor. Bazı araştırmacılara göre şehrin nüfusu 11.000 idi. Şehir 20 metreye kadar ulaşan kül ve toz tabakası ile kaplandığında toplam nüfusun 2000 kişisi dışında hepsi şehri terketmişti.

Bunun sebebi patlamadan 16 yıl önce yaşanmış olan yıkıcı deprem sebebi ile şehir nüfusunun ilk patlama işaretlerinde korkarak şehri kısa sürede terketmesi idi. 1500 yıl boyunca külleri altında unutularak bugüne dek gelen Pompei’nin ortaya çıkarılması çalışmalarına 18. YY’da başlanmıştır ve günümüze dek etrafı 3 km uzunlukta surlarla çevrili olana kentin 5’te 3’ü ortaya çıkarılmıştır. 1911 yılına dek yapılan kazılarda bulunan eserler Napoli Arkeoloji Müzesi‘ne taşınmıştır. Bu yıldan sonra bulunanlar ise bulunduğu yerde korunmaktadır. Bu sebeple yeni kazılan ve açılan yerler size daha ilginç gelecektir. Şehrin sokaklarında gezerken, su dağıtım şebekesi kurşun borular, meydanlardaki çeşmeler, evlerin önündeki dükkanlar, dükkanların sürgülü kapı yerleri, caddeleri aşındırmış at arabası teker izleri, kaldırımlar, sokak ve duvar işaretleri gibi detaylar her ziyaretçiyi hayretler içinde bırakmaya yetmektedir.

Pompei'de Gezilecek Yerler
Pompei Şehri patlamadan önce deniz kenarında kurulmuş bir liman şehri idi, patlamadan sonraki toprak kaymalarından sonra denizden bir kaç km içeride kalmıştır.

Önemli Notlar; geniş bir alana yayılan Pompei’yi gezerken, rahat yürüyüş ayakkabısı giymeyi, yanınıza özellikle yaz aylarında iseniz içme suyunuzu, güneş gözlüğünüzü, güneş kreminizi, şapkanızı ve gişeden ücretsiz bir harita almayı unutmayınız.

Roma’dan Pompei Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Roma Napoli arası karayolu ile 230 km, Napoli Pompei arası ise 25 km’dir. Roma’dan Pompei’ye gitmek için Roma Termini Tren Garı‘ndan Napoli’ye dek gelip buradan Pompei Scavi trenine aktarma yapmalısınız. Yolculuk tek yönde 2.5-3 saat arası sürecektir. Gidiş dönüş bilet fiyatı sezona ve doluluğa göre 30 € – 80 € arası değişir. Günübirlik bir gezi için Roma’dan Napoli ve Pompei turlarına da katılabilirsiniz. Roma’dan Pompei, Napoli, Amalfi Turu

Pompei’de gezilecek önemli yerler

Pompei’de gezilecek yerler arasında en önemli olanları aşağıda sıralanmıştır;

  • Cimnazyum; cimnazyulmar antik çağın okullarıdır. Öğrencilerin hem eğitim gördüğü hem de spor yaptığı bu kompleks Pompei şehrinin dış sınırlarına kurulmuştur.  Spor yapılan orta avlunun çevresi ahşap kapılı odalarla çevrilidir. Bu odaları öğrenciler ve bir dönem de gladyatörler kullanmıştır. Bu alan bir aynı zamanda gladyatör dövüşleri için de kullanılmıştır. Oda kapılarının kiriş yükseklikleri bize antik çağdaki insan boyunun ortalama 1.60 cm olduğunu gösteriyor. Kapılar sonradan yapılmıştır fakat ahşap kirişler orjinaldir.
  • Antik Tiyatrolar; birbirine yakın iki antik tiyatrodan küçük olanı biri müzikal (odeon) gösteriler için kullanılmıştır. Büyük olan tiyatro MÖ 80 yılına tarihlenir ve 12.000 kişi kapasitelidir. Bu tiyatro daha çok teatral gösteriler için kullanılırdı.
  • Via Stabiana: şehrin limana doğru uzanan ana caddesi üzerinde ata arabalarının tekerlek izlerini, yoldan akan kanalizasyon sularına basmamak ve karşıdan karşıya geçmek için kullanılan taşları, kaldırımları, yol kenarlarındaki lokanta ve dükkanları görebilirsiniz.
  • Terme Stabiane (Stabian Hamamları); Via Stabbiana ile Abbondanza Caddeleri’nin kesişme yerindeki bu büyük hamam kompleksi ortasındaki geniş cimnazyum (spor) alanı, girişte soldaki bayan güzellik salonu, yüzme havuzu ile birlikte bay bayan bölümlerinden oluşur. Klasik bir Roma hamamının tüm özelliklerini taşıyan hamamda frigidarium (soğukluk), caldarium (sıcaklık), tepiderium (terleme odası) gibi bölümler hala ayaktadır. Terme Stabiana’da hem alttan hem de duvar altı ısıtma sistemi vardır. Roma Hamamları içinde bu sistemin kurulduğu ilk hamam olması açısından önemlidir.
  • Menander Evi (House of Menander); bu ev döneminin en zengin tüccarlarından birine aittir. Çok iyi korunmuştur. Yapının “Aşıklar Evi” kısmında duvarda “aşıklar arılar gibidir, hayatın bal gibi tatlı olmasını isterler” yazısı hala okunur biçimde durmaktadır. Evin yakınındaki Thermopolium‘da (yemek satış tezgahı) bir tavernada müşterilerin bıraktığı son para, içki bardakları, fırın, kaplar, lamba gibi kalıntılar olduğu gibi durmaktadır.
pompei şehri, menander evi
Menander Evi’nden bir duvar freski
  • Yeni Açılan Kazılar (Nuovi Scavi); Via del Abbondanza’nın ilerisinde Pompei’nin en son ortaya çıkarılan kısımlarında binaların iyi korunmuş duvar resimleri ve mobilyaları vs ile olduğu gibi bırakılmıştır.
  • Vettii (House of Vettii); Pompei’nin en ilginç villalarından biridir. Elegant ve aristokrat iki kardeşe aittir. Avlusu, duvar freskleri, mutfakta hala duran eşyaları ilginizi çekecek.
  • Mysteries Villası (Villa dei Misteri); ana kazı alanının dışındaki bu villanın çok iyi korunmuş duvar süslemeleri vardır. MÖ 2. YY’dan kalmadır.
  • Antiquarium (Granai del Foro); Forum alanında yer alan kazılarda çıkan amforaların vs sergilendiği kapalı alan. Taşlaşmış vücutlar olarak bahsedilen bedenleri de burada görebilirsiniz.
  • Lupanare (genelev); iki katlı küçük bir genelev binası. “Uluyan kurtlar” anlamına gelen “lupanare” kelimesinin kayanağı Roma dilini bilmeyen köle kadınların müşteri çekmek için uluma şeklinde sesler çıkarmasından gelir. İçeride odalar ve odaların kapı üstünde pornografik resimler vardır.
  • Forum Alanı ve Apollo Tapınağı; Pompei’nin en merkezi ve en büyük şehir meydanı. Etrafı yönetim binaları, Vezüv Yanardağı tarafındaki Jüpiter Tapınağı, Helen döneminden kalma Apollo Tapınağı, atölye ve üretim binalarının kalıntıları..Antik şehirden çıkış buradandır.

Pompei’de taşlaşmış insanlar nedir?

Pompei denildiğinde insanların en ilgisini çeken konulardan birisi de taşlaşmiş insanlar olarak bilinen kalıntılardır. Bu konuda genel olarak yanlış bir kanı vardır; sergilenen insan figürleri taşlaşmış insanlar değildir. Kazı çalışmaları yapılırken özel cihazlar ile toprak altındaki boşluklar tesbit edilmiş, bu boşluklara uzun bir boru vasıtası ile plaster enjekte edilerek boşlukların kalıbı alınmıştır. Çıkan kalıplarıdan, bu boşlukların ani ölümü yaşayan insan ve diğer

pompei taslasmis insanlar

canlıların zamanla çürüyen bedenlerinden sonra kalan boşluklar olduğu anlaşılmıştır. Yani Pompei’de Forum alanının bir kenarında sergilenen ve taşlaşmış insanlar olarak bahsedilen figürler aslında bu boşlukların arkeologlar tarafından alınan kalıplarıdır.

Pompei ile ilgili daha fazla bilgi

* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.

This post is also available in: English

Leave a Comment