San Pietro Kilisesi ve Meydanı

Last Updated on 2 March 2024 by TT

San Pietro Meydanı

Sant Pietro Bazilikası‘nın önündeki bu büyük meydan televizyonlarda gördüğünüz, Papa’nın bir balkondan halka hitab ettiği meydandır. Aynı zamanda Ağca, Papa’yı mu meydanda vurmuştu. Papa’nın halka hitap ettiği ünlü balkonu da buradan görebilirsiniz; San Pietro Bazilikası’nın ön cephesinde, 3 çift sütunun en ortasında ve 2. kattaki balkon. Meydanın ortasında Roma döneminde kırılmadan Mısır’dan getirilmiş olan ender dikili taşlardan birisi dikilidir. Meydan San Pietro Bazilikası’nın inşaasından 100 yıl sonra ünlü İtalyan heykeltraş Bernini tarafından tasarlanmıştır. Bernini’nin meydanı çevreleyen içeri doğru dört sıra halindeki sütunları gelenleri bir anne kucağı gibi sarmalar. Maydandaki granit bir çeşme 1675’te Bernini, diğeri ise 1613’te Carlo Maderno tarafından tasarlanmıştır.

vatikan bileti

Vatikan’a Sıra Beklemeden Giriş

San Pietro Bazilikası, Ziyaret Saatleri, Giriş, Giriş Ücreti

Ziyaret Saatleri; Bazilika hergün Nisan-Eylül arası 07:00-19:00 arası, Ekim-Mart arası 07:00-18:00 arası açıktır.

Giriş Ücreti; Bazilikaya giriş ücretsizdir. Fakat sesli rehber / auido guide isterseniz ücretlidir.

Önemli Notlar; Aziz Petrus Bazilikası’na giriş ücreti yoktur fakat içeriye girmek için havalimanlarındaki gibi güvenlik kontrolünden geçmelisiniz. Uzun bir sıra olabilir. Bazilikaya girişte katı kıyafet kuralları vardır; dizüstü etek, omuzları açıkta bırakan kıyafet ve şort ile girilemez (bay veya bayan farketmiyor). Bazilika’ya giriş Saint Pietro Meydanı’ndan iken Vatikan Müzeleri’ne ve Sistine Şapeli’ne giriş farklı bir taraftandır.

San Pietro Kilisesi’nin Tarihi, Genel Özellikleri

Kilisenin olduğu yer MS 2. YY’da Aziz Petrus’un mezarının olduğu yerdir. Roma Kralı İmparator Constantinus mezarın olduğu bu kutsal yere bir kilise inşaa ettirmiş, 14. YY’da ise, çok eskimiş olan bu kilisenin yerine bugünkü bazilikanın inşaasına başlanmıştır.

Aziz Petrus Bazilikası, vatikan

Aziz Petrus’un mezarının üzerine inşaa edildiği için Aziz Petrus Bazilikası ismi verilen kilisenin inşaatı 120 yıl sürmüştür. Bazilika iç hacim açısından dünyanın en büyük kilisesi ve Katolik Hristiyanların en kutsal mabedidir. İç hacim büyüklüğünde sıralamada kendisinden sonra gelen kilisenin 3 katı iç hacme sahiptir ve aynı anda 60.000 kişi sığabilir. Petrus aynı zamanda ilk papa olarak görülür. Bu sebeple bazilika katolik hristiyanlar için bir hac yeridir. San Pietro Bazilikası Rönesans Dönemi’nin dünyadaki en önemli eseridir. Duvarları, tavanları, şapelleri Michalangelo, Rafael, Bramante gibi çağının en ünlü rönesans ressamları tarafından süslenmiştir. San Pietro kilisesi bir başpiskoposluk merkezi olmadığı için katedral statüsünde değildir.

San Pietro Bazilikası’nda Görülecek Önemli Bölümler

Mezarlar

Aziz Petrus Bazilikası içinde Aziz Petrus (Ana Altar’ın altındadır)’un mezarı da dahil olmak üzere 100’den fazla mezar vardır. Bunların arasında 91 Papa ve Kutsal Roma İmparatoru II. Otto ve Katolikliği seçtiği için kraliçeliği alınan İsveç Kraliçesi Cristina da vardır.

Bazilikanın içinden kubbe detayları ve Bernini'nin baldakeni.
Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesi ve Bernini tarafından yapılmış olan baldeken

Baldaken (kanopi)

Kiliselerde altarlara yapılan dört ayaklı gölgeliklere baldeken denir. Ünlü Rönesans sanatçısı Bernini tarafından yapılan baldeken kubbenin tam ortasına yerleştirilmiştir. Bu konumu ile hem tam altındaki Aziz Petrus’un mezarını hem de kilisenin orta noktasını belirler. Sütunların her biri 20 metre yüksekte olup dört mermer kaide üzerinde oturmuştur. Barok özellikler taşır, bronzdan imal edilip altın yaldızlarla süslenmiştir.

Kubbe

Kilisenin Roma’nın her yanından görülen kubbesi Michelangelo tarafından tasarlanmış, büyük kısmı onun tarafından inşaa edilmiştir. Fakat Michelangelo’nun kubbeyi bitirmeye ömrü yetmemesi sebebi ile son 22 aylık kısmı öğrencisi Giacomo della Porta, 1590‘da tamamlamıştır. Kubbe’nin iç çapı 42 metre 56 cm, yerden yüksekliği ise 136 metre 57 cm’dir. Farklı teknikler kullanılsa da bu kubbe Londra Saint Paul Katedrali, Paris Les Invalides Kilisesi gibi bir çok kiliseye örnek olmuştur.

Kubbeye çıkabilirsiniz fakat yukarıdan 360 derecelik bir Vatikan ve Roma manzarası için sizi maalesef 491 basamak bekliyor. Bir kaç € verip asansöre bineyim derseniz 171 basamağı çıkmaktan kurtulabilirsiniz. Bu arada merdivenler zaman zaman çok dar ve eğimli. Klostrofobisiniz varsa çıkmadan önce düşünmenizde fayda var.

Roma, San Pietro Bazilikası, Michelangelo Pieta Heykeli
Michelangelo / Pieta Heykeli

La Pieta

Michelangelo‘nun yaptığı Pieta heykeli İtalyan Rönesans sanatın en ünlü başyapıtlarından biridir. Michelangelo’nun Fransız Kardinal Bilheres’in mezarı için yaptığı dört heykelden biri olan bu heykel 18. YY’da bugün bulunduğu yere (Bazilika’ya girişte sağdan ilk şapel) konulmuştur. Carrera mermerinden yapılmış olan heykel Michalengelo’nun imzasını attığı tek heykel çalışmasıdır. Sanatçı kucağında çarmıhtan inmiş İsa’yı tutan Hz Meryem’i betimlemiştir. Michelangelo bu eserde, o dönem Fransa’da popüler olan ama henüz İtalya’ya ulaşmamış olan kuzey ülkelerinin heykel tarzından esinlenmiştir ve İtalyan heykel sanatında tektir. Rönesans ve klasik dönem heykel sanatlarının birlikteliğini yansıtması açısından da çok önemli bir eserdir. Yine eserin ilginç olan bir noktası da Michalengelo’nun 33 yaşında ölen İsa’nın annesi Hz Meryem’i çok genç tasvir etmesidir.

EnglishEspañol

* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.

This post is also available in: English Deutsch

Leave a Comment