Kos Adası Festivaller Bayramlar

Last Updated on 23 November 2023 by TT

Her yaz Kos Adası’nın merkezi olan Kos şehrinde ve köylerde renkli festivaller bayramlar, konserler ve dini kutlamalar düzenlenir. Şehirdeki etkinliklerin yeri genellikle kale, Eleftherios Meydanı veya Orpheus Tiyatrosu’dur. Dini bayram ve yortular ise kiliselerde yapılan ayinlerle kutlanır. Bunlardan birine denk gelirseniz katılıp ada kültürünü daha yakından görebilirsiniz.

Turizm informasyon bürosundan gittiğiniz dönemdeki festival ve etkinlikler için güncel bilgileri alabilirsiniz.

Dini bayramlar, festivaller, yortular

Hippokratia Festivali

Temmuz’dan Eylül’e dek sürer. Bu festivalde Antik Yunan’daki biçimi ile Hipokrat yemini edilir, çeşitli sanatsal, müzikal ve teatral faaliyetler, folklor gösterileri yapılır ve at yarışları düzenlenir.

Agia Varvara Festivali

Hristiyanlığın önde gelen azizelerinden İznikli Azize Barbara adına 4 Aralıkta kutlanır. Bu özel günde çocukları çiçek hastalığından koruması için aşureye benzeyen, Azize Barbara adına buğday, tahin, kuru üzüm, susam, ceviz, nar ve tarçın gibi malzemelerle hazırlanan geleneksel “varvara” yemeği pişirilir

Noel ve Epifani Bayramları

Hz. İsa’nın doğum günü olan Noel, evlerde, sokaklarda, kiliselerde çocuk ve gençlerden oluşan koroların müzikleri, ilahileri ve dualar eşliğinde şehirde ve tüm köylerde kutlanır. Yeni doğan İsa’nın “Üç Müneccimler” tarafından ziyaret edilmesi ile vaftiz edilmesinin anıldığı 6 Ocak “epifani” gününde ise halk kiliselerde toplanır. Asperges kutlaması sırasında ise plajlarda toplanan halk denize haç atar.

Apokries Karnavalı

Anglikan ve Katolik mezheplerinde kutlanan ve Mardi Gras adıyla da bilinen karnavalın ortodoks biçimidir. Ortodoks Paskalyası’ndan 7 hafta önce başlar ve 3 hafta sürer. Bitiş tarihi Paskalyadan önce 40 gün et yemeden geçirilen “büyük perhizin” başlangıcıdır. Paskalya her sene değişen tarihlere denk geldiği için bu karnavalın tarihleri de değişkendir.

Kreatini; karnavalın ilk haftası “kreatini”dir ve her gün et yenebilir.

Tsikna; ikinci haftanın perşembe günü “tsikna”’dır. Bu günde herkes et yemeli havayı pişen etlerin is kokuları sarmalıdır. Kutlamalar ve partiler bugün başlar. İnsanlar tuhaf maske ve kıyafetlerle sokakları, barları doldurur. Akrabalar dostlar evlerde toplanarak hazırlanan karnaval yemekleri karnaval şarkıları eşliğinde hep birlikte yenilir. Müzikal enstrüman olarak “lingeri” veya “vatselli” adı verilen yuvarlak metal bir mutfak kabı kullanılır.

Son Pazar Günü; karnaval döneminin son pazar günü Andimahya ve Pili’de geçit törenleri ve kortejlerle en eğlenceli kutlamalar yapılır. Pagan kültürlerden izler taşıyan bu etkinliklerde “kamouzelles” denilen ilginç kıyafetli ve maskeli çocuklar akraba ve komşularının kapı zillerine basarak onlardan kim olduklarını tahmin etmelerini isterler. Gençler ilginç kıyafetleri ile sokaklarda, kafelerde toplanır, birbirlerine sataşarak muziplikler yapar, komik skeçler düzenlerler. Köylerde ise bazı kişiler üzerine çıngıraklar takılmış koyun postundan yapılmış bir kıyafet giyer, “kokkala” adı verilen maketten eşek kafalarını başlarına geçirirler. İple hazırlanmış bir düzenek sayesinde eşek ağzını açıp kapayarak dişlerini gösterir.

Tyrini: 3. hafta “tyrini”’dir. Bu haftada süt ürünleri, özellikle peynir ve balık yenilir, et yenmez. Karnaval eğlenceleri “Kathari Deftera” (Temiz Pazartesi) günü biter ve 40 günlük oruç başlar. Bugünde oruç yemekleri alınır ve kırlara uçurtma uçurulmaya çıkılır.

Aziz Lazar Günü

Paskalyadan önceki son cumartesiye denk gelen Lazarus Günü’nde ise ev hanımları özel bir hamurdan hazırlanan uzun ve dar, içi kuru üzüm susam ve baharatlarla zenginleştirilen bir ekmek olan “lazaraki” pişirir. Bu ekmek İsa tarafından yeniden diriltildiğine inanılan Aziz Lazar anısınadır. Ekmeğe, kefen giymiş Aziz Lazar biçimi verilir ve göz yerlerine iki karanfil konularak pişirilir. Bu ekmek paskalya haftasında oruç tutan tüm aile tarafından yenilir.

Aghios Giorgios (Aya Yorgo) Günü

Her 23 Nisan, Hristiyanlığın önde gelen azizlerinden biri olan Aziz Yorgo (St George) anılır. Kapadokyalı eski Aghios Giorgios, aziz yorgo, Kos Adası, İstanköy, Yunanistanbir Roma askeri olan bu atlı ve savaşçı aziz Kos Kapısı’nda ve Pyli Köyü’nde düzenlenen at yarışları ile anılır. Aynı gün adalılar Asfendoiou Köyü’nün ormanlık alanında piknik yaparak hazırladıkları mezeleri hep birlikte yerler. Yine bu kutlamanın bir parçası olarak 15 Ağustos’ta Kefalos’ta hayvancılıkla uğraşan köylüler keçi eti ve pilav pişirir. Benzer bir bayram 28 Ağustos’ta Mastihari’de de kutlanır.

Agios Ioannis (Aya Yanni) Günü

24 Haziran’da Hz İsa’nın 12 Havari’sinden biri olan Aziz Yuhanna (Saint John)‘nın anıldığı bu kutsal gün gelenek olduğu üzere ateş yakılarak kutlanır. Son bir kaç yıldan bu yana bu kutlama evlerin bahçelerinde yapılırken Kos şehrinin merkezinde de adanın kız lisesi öğrencileri tarafından kutlanmaktadır. Bu kutlamada gençler ve yaşlılar yakılan ateşin üzerinden atlar.

Leave a Comment