Marmara Adası Gezi Rehberi

Last Updated on 8 March 2021 by TT

Marmara Adası İstanbul’dan yaklaşık 72 deniz mili uzaklıkta olup Balıkesir iline bağlı “Marmara Takım Adaları” içinde yer alır. 117 km2 yüzölçümü ile Bozcaada’nın 3, Büyükada’nın 21 katı büyüklüğündedir. Marmara Adası’nın çevresinde Avşa, Ekinlik ve Paşalimanı gibi üzerinde yerleşim olan adalar dışında Koyun Adası, Mamali, Hayırsız Ada gibi ıssız adalar da bulunur. Antik çağlardan bu yana mermer çıkarılan adanın ismi “mermer” anlamına gelir ve bulunduğu denize de ismini vermiştir. 8000 yıla uzanan zengin bir tarihe sahip olan Marmara Adası tarih boyunca çeşitli isimler almıştır, bunlardan en fazla kullanılanları Antik Yunan ve Doğu Roma dönemlerinde kullanılmış olan Proikonnisos, Elafonesos ve Neuris olmuştur. Günümüzde, yönetimsel açıdan Avşa ve Ekinlik Adaları’nı da içine alan Marmara ilçesinde 6 köy ve 2 nahiye vardır. Bu ölçü ile Türkiye’nin en küçük ilçelerinden biridir. İlçenin toplam nüfusu 9870, Marmara Adası’nın toplam nüfusu 6.200, Marmara merkez nüfusu ise 2.200 kişidir.

Marmara Adası Nasıl Bir Yerdir?

Karşı kıyısındaki Avşa Adası’nın aksine, Marmara Adası mütevazi ve sessiz bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. Fakat elbette artık ortodoks papazların inzivaya çekildiği bir yer de değil. Adada gençler ve genç kalanlar için de bir diskotek, bir kaç beach club ve rakı-balık keyfi yapılacak meyhaneler mevcut.

marmara adasının merkezi ve aba plajından genel görünüm
Aba Plajı’ndan merkeze bakış

Marmara Adası, Ege ve Akdeniz iklimini yaşayabileceğiniz, İstanbul’a en yakın tatil destinasyonudur. Bu büyük ada, aynı zamanda coğrafya ve flora açısından Türkiye’nin en zengin toprak parçalarından biridir. Adanın güneyi Akdeniz, kuzeyi ise Karadeniz iklimi etkisindedir. Doğal plajları,  700 metreye ulaşan denize dik yükselen tepeleri, düz tarım alanları, su kaynakları, granit ve kayalık oluşumları, dünyanın en eski mermer ocakları, zeytin ağaçları ve sık bitki örtüsü ile doğaseverlerin de keyif alacakları bir adadır.

marmara adası florası, marmara adası nasıl bir adadır
Güney yamaçları doğal bitki örtüsü

Adanın bazı kıyılarında, zaman zaman akıntı ve dalgalardan kaynaklı bulanık bir görüntü oluşabilse de kullanılan plajlarının denizi berrak ve temizdir.

Adanın, iklim açısından da oldukça cazip olduğunu söyleyebiliriz. Coğrafya araştırmaları buranın dünyadaki nem hava nem oranının en düşük olduğu adalardan birisi olduğunu söylüyor. Elbette bu durum adanın her yanı için geçerli değil. Özellikle çıplak kayalık bölgelerin çevresindeki yerleşimler için bu durum geçerlidir. Ayrıca adanın güney kıyılarına bakan Çınarlı, Gündoğdu ve merkez yerleşimdeki çınar ağaçları da genellikle kuzey doğudan esen rüzgarların etkisini arttırıyor. Böylece buraya niçin “Rüzgarlı Ada” ismi verilmiş olduğunu da görebiliyoruz.

Merkez yerleşimde ve köylerinde geleneksel yapıların yeterince korunamamasına ve bu güzel adamızın da çirkin yapılaşmadan nasibini almasına rağmen yine de korunabilmiş eski yapılarla karşılaşabilirsiniz. Daha da önemlisi, doğası ve iklimi ile tüm adalar arasında özel bir yeri olan Marmara Adası, mütevaziliği, sakinliği ile kendini anlayabilenleri kendine bağlamayı hala başarabiliyor.

Ulaşım; Marmara Adası’na Nasıl Gidilir?

Marmara Adası’na İstanbul, Tekirdağ ve Erdek’ten olmak üzere 3 farklı noktadan ulaşım vardır. Bazı zamanlar bu üç ulaşım şekline ilave olarak Mudanya’dan da deniz otobüsü seferleri konabilmektedir.

  • İstanbul’dan İDO deniz otobüsleri ile Bostancı’dan 3 saat, Yenikapı’dan 2.5 saat. Seferler genellikle Nisan’dan Kasım ayına dek devam etmektedir. Haziran Eylül ayları arası seferler her gün, diğer zamanlarda sadece hafta sonları yapılmaktadır.

marmara adasına nasıl gidilir?

  • Tekirdağ ve Barbaros’tan araç taşıyan motorlar ile yolculuk yaklaşık 2, 2.5 saat sürmektedir. Özel araç ile gitmiyorsanız motorlara İstanbul’dan İstanbul Seyahat’in ada seferleri ile gidebilirsiniz. Ayrıca iskele-Beylikdüzü-iskele arası dolmuş eferleri de vardır. Yoğun dönemlerde araçlar için motorlarda yer bulma sıkıntısı olabilmektedir. Ayrıca bazı motor firmaları Marmara’ya gitmeden önce Avşa ve Ekinliğe uğrayabiliyor ve yol 4 saati bulabiliyor, önceden sormanız faydanıza olur.

Güncel sefer gün ve saatleri için;

marmara adasına tekirdağdan, edirneden, kırklarelinden, istanbuldan ulaşım
Seyhan 4 motoru
  • Erdek’ten GESTAŞ arabalı vapurları ile ulaşım yaklaşık 2 saattir. Seferler Paşalimanı, Avşa ve bazen de Ekinlik uğramalı yapılmaktadır. Bayramlarda ve bazen yaz aylarında haftasonları araç için yer bulma sıkıntısı olabilmektedir. Bandırma’ya hızlı feribotla varış ve Erdeğe 20-25 dakikada geçiş ile Marmara’ya ulaşmanız 6 saati bulabilir.

Marmara Adası’nda Nerede Kalınır?

Adada otel ve pansiyonların olduğu yerler Marmara Merkez, Çınarlı ve bir miktar da Gündoğdu Köyü’nde toplanmıştır. Oteller lüks olmamakla birlikte genellikle temiz, düzenli, konforlu ve uygun fiyatlıdır. Adada pansiyonculuk ve ev kiralama olayı yıllardır yapılmaktadır. Çınarlı’da ve Gündoğdu Köyü’nde bazı aileler kullanmadıkları evlerini (genellikle ayrı bir daire şeklinde) günlük, haftalık, aylık olarak kiraya vermektedirler. Bazı pansiyon ve evlerin hepsinin aynı standartta olmadığını, bazılarından memnun kalınamayabileceğini de belirtmeden geçmeyelim.

Ada İçinde Ulaşım Nasıldır?

Adanın doğu batı yönünde kuş uçumu mesafesi 10 km’dir. Yollar tek yön ve stabilizedir. En uzak iki köy arasındaki mesafe araç ile yaklaşık 35-40 dakika sürer. Adada merkez ile köyler arasında çalışan minibüs olmakla beraber sefer sayıları oldukça azdır. Seferler, Marmara Çınarlı arasında diğer yerlere nazaran daha sıktır. Gündoğdu, Asmalı, Topağaç ve Saraylar için sefer sayıları sezonuna bağlı olarak günde 1-3 arası değişir. Marmara merkezde ve köylerde taksi bulma imkanınız da vardır. Marmara merkezde bisiklet kiralanan bir yer vardır (köyler arası yolların oldukça yokuşlu ve zorlayıcı olduğunu hesaba katmalısınız). Araç kiralama şirketi ise yoktur.

  • Gündoğdu Köyü; 4 Km
  • Manastır Plajı; 4 Km
  • Çınarlı Köyü; 7 Km
  • Topağaç Köyü; 12 Km
  • Asmalı Köyü; 18 Km
  • Saraylar; 25 Km

Marmara Adası’nın Merkezi, Köyleri ve Plajları

Adada bir merkez ve 4 köy ve 1 belde (Saraylar) vardır. Bu 5 köyden Gündoğdu ve Çınarlı köyleri merkeze yakınlıklarından dolayı mahalle statüsüne geçmiştir.

Marmara Merkez

Küçük bir sahil kasabası olan Marmara’nın merkezi (Marmara olarak anılır), hem ilçenin hem de adanın merkezidir. Dışarıdan gelen tüm deniz otobüsleri ve motorlar yolcusunu burada indirir. 2200 civarındaki nüfusu yaz aylarında 5000’e dek çıkar.

marmara adasının merkezinde eski tarihi evler
Adanın az sayıda kalmış olan tarihi evleri

Marmara, mübadele öncesinde Rum nüfusuna ilave olarak bir miktar da Türk ve Yahudi nüfus barındırıyordu. Bugünse nüfusun çoğunluğunu Giritli göçmenler oluşturur. Merkezde belediye binası, hastane, iki eczane, postane, Ziraat Bankası, İş Bankası’nın ATM’si, 3-4 adet içkili lokanta ile bir lise bulunmaktadır. Karadut dondurması, tuzlu sardalya konservesi, un helvası, koruk suyu, ada çayı, midye dolma ve adaya has peynirli patlıcan mezesi denemeye değerdir.

Gündoğdu Köyü

Gündoğdu adanın en yeşil ve güzel köylerinden biridir. Yerli halkı denizci kökenlidir ve mübadele sonrası Orta Karadeniz’in Abana, İnebolu gibi ilçelerinden gelip buraya yerleşmiştir. Gündoğdulular yıllar boyu, çektirme denilen ahşap motorlarla adanın mermerini taşımışlardır.

marmara adası'nda gezilecek yerler, gündoğdu mahallesi
Gündoğdu Köyü

Eski bir Rum köyü olan Gündoğdu’nun ara sokaklarında o zamanlardan kalma bazı evler de ilginizi çekebilir. Köyün etrafı sık zeytinlikler ve taraçalı yamaçlarla çevrilidir. Köyün yerlisi büyük oranda İstanbul’a göç ettiği için ancak yaz aylarında bir hareketlilik görülür. Köyün iki plajından biri olan Maşatlık Plajı en çok tercih edilen plajdır. Plajın her yanı olmasa da kumluk olan ksımları vardır. Ayrıca keyifli bir kafe bar da burada sizi bekliyor. Gündoğdu’da yaz aylarında yemek yiyebileceğiniz bir kaç yer ise bu alandaki açığı kapatıyor. Kaşık helvası, bazlamaç, kulaklı makarna gibi yemekler bu köye ait özel tadlardır. Koruk ile adaçayı da her zaman liste başıdır.

Çınarlı Köyü

Çınarlı, sahil boyunca uzanan kumluk plajı sayesinde adanın en turistik köyü haline gelmiştir. Oteller, kafeler, restoranlar ve tüm hareket plaja paralel uzanan uzun sahil yolu üzerindedir.

marmara adası gezi rehberi

Çınarlı aynı zamanda, köye ismini veren asırlık çınarları ile de ünlüdür. Kavurucu sıcaklarda, köyün girişindeki asırlık çınarların altı en ideal kaçış noktasıdır. Çınarlı’ya gitmenin sebeplerinden biri de geçtiğimiz yıllarda açılmış olan, özel bir şahsa ait olan müzedir. Bu müzede ada tarihine ait mezar taşları, amforalar gibi ilginç parçalar görebilirsiniz.

Topağaç Köyü

Merkeze uzak köylerden biri olan Topağaç düz, geniş ve çok verimli bir ovaya kurulmuştur. Adanın tek tarım ve hayvancılık köyü olarak adalıların sebze, meyve ve süt için ilk tercihi burasıdır. Yerli halk Balkan muhaciridir. Köyde geniş, kumluk bir plaj olmasına rağmen genellikle rüzgarlıdır ve üzerinde herhangi bir tesis yoktur. Turistik bir köy olmadığı için konaklama imkanı kısıtlıdır.

marmara adasında gezilecek köyler, topağaç köyü
Topağaç Köyü

Asmalı Köyü

Adanın uzak ve en küçük köyü olan Asmalı’nın Rumlar zamanında imrenilecek bir geçmişi olmasına rağmen, bir kaç eski ev dışında tarihi dokusunu maalesef kaybetmiştir. Sessiz ve sakin bir köydür, çevresi bozulmamış yemyeşil tepeler ve koylarla çevrilmiştir. Köyde turistik bir tesis yoktur.

Saraylar

Adanın bu bölgesi ve çevresi, neolitik ve antik çağlardan izler bulunmuş olması sebebi ile adanın en eski yerleşimi sayılır. Tarihi 3000 yıl öncesine dayanan antik mermer yatakları Saraylar yerleşiminin tüm çevresini kaplar. Kabe’den, Ayasofya’ya, İtalya’dan Yunanistan’daki müzelere dek Prokonnisos mermerinden yontulmuş eserlerle karşılaşabilirsiniz.

marmara mermer adası, saraylar köyü
Saraylar sahili

Günümüzde bir çoğu maden işçisi ve ailelerinden oluşan 2000’i aşkın nüfusu, işlek limanı, sürekli taşıma yapan kamyonları turistik bir belde olmaktan uzaktır. Buna rağmen beldede konaklanabilecek bir kaç otel ile kumluk iki plajı vardır. Bunlardan biri Abroz diğeri de bayablara özel olan Kadınlar Plajı’dır. Saraylar’da küçük bir açık hava arkeoloji müzesinin yanında, Uluslararası Heykel Sempozyumu sırasında sanatçılar tarafından yapılmış mermer heykeller ilginizi çekebilir.

marmara adası saraylar köyü mermer yatakları doğa katliamı
Saraylar

Manastır Plajı

Marmara ile Çınarlı arasındaki bu plaj adadaki en keyifli noktalardan biridir. Plaj kumluktur ve yer yer sığdır, deniz suyu turkuvaza yakın ve berraktır.  Yeni yapılan binalarla küçük bir yerleşim haline gelmeye başlayan Manastır’da bir kafe-restorandan başka hareketli bir beach bar olması da ayrı bir tercih sebebi olabilir.

Aba Plajı

Marmara iskeleden yaklaşık 15-20 dakika yürüme mesafede olan Aba Plajı için adanın en büyük ve en sevilen plajı diyebiliriz. Plaj üzerinde 4-5 adet beach club ve restoran gündüz ve akşamları açıktır. Burun tarafına doğru gidildikçe akıntı sebebi ile suyun sürekli temiz kaldığını görürsünüz. Diğer plajlara göre daha esintildir. Kum yerine küçük taş veya çakılda güneşlenmeyi sevenlerdenseniz burası size göre. Suyu çabuk derinleşir ve kumluktur.

Kole Plajı

Marmara iskeleden yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesindeki Kole Plajı, temiz berrak deniz suyu, merkeze yakınlığı ve tamamen kumluk olması sebebiyle tercih edilir. Burada da bir iki yeme içme yeri bulabilirsiniz.

Previous
Next

This post is also available in: English Español Deutsch Italiano Magyar 简体中文 Български Ukrainian Русский

Leave a Comment