Helsinki’de Gezilecek Yerler

Last Updated on 2 March 2024 by TT

Helsinki’de Gezilecek Yerler

Helsinki’de Gezilecek Yerler – Kuzeyin yalnız ve güzel şehri Helsinki ilk bakışta sizi biraz yabancı karşılayabilir. Şehir ne alışık olduğumuz bir şehir planlamasına ne de sosyal bir yaşama sahiptir. Bu cümleler size olumsuzluk duygusu verse de şehri yaşadıkça bu farklı şehri seveceksiniz. Helsinki son yıllarda sadece yaz ayları için değil, Türkiye’den karlar içinde kuzey romantizmi yaşamak isteyenler için cazip bir destinasyon olmaya başladı. Lapland turlarında da genellikle konaklanılan bir şehirdir. Sadece 600.000 nüfusa rağmen Helsinki, Avrupa’nın en geniş alana yayılmış başkenti ünvanını taşıyor. Bunu da şehrin içindeki uçsuz bucaksız yemyeşil parklarına borçlu. Helsinki’de iklim oldukça soğuktur (ocak ayı ortalaması -1, -9 arası); yaz aylarında bile güneşli, yağmursuz bir gün bulmanız kolay olmaz. Helsinki’de müzelerden ilginç mimariye sahip kiliselere, alışveriş olanaklarından çevresinde gezilecek tarihi şehirlere dek gezmeye değer bir çok turistik cazibe noktası var;

helsinki gezilecek yerler rehberi, rotatientori

Helsinki dünyanın yaşaması en kolay ve en güvenli 10 şehrinden biridir. 1-3 gün içerisinde rahatlıkla gezip bitirebileceğiniz Helsinki’de çevre gezisi yapmak isterseniz, tarihi Porvoo ve Turku şehirlerini gezebilirsiniz.

Helsinki’de Gezilecek Yerler Listesi

Kauppatori Açık Hava Yeme İçme Pazarı

“Kuppatori” şeklinde telaffuz edilen bu pazar yeri şehrin göbeğinde ve sahilde yer alıyor. Burası aynı zamanda Helsinki’nin çevresindeki adalara da tekne turlarının kalktığı limandır. Kauppatori’de ayak üstü balık-ekmek, çeşitli deniz mahsulleri, mevsimine göre türlü orman meyveleri, çiçekçiler ve hediyelik eşyalar satılan tezgahlar var.

finlandiya gezi rehberi, kauppotori

Kauppatori’nin hemen karşı sırasında Helsinki Belediye binası, İsveç Konsolosluğu, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı gibi önemli binaları yan yana dizilmiş halde görebilirsiniz. Kouppatori pazar günleri kapalıdır. Meydanın hemen yakınındaki Esplanade Bulvarı’nın başında ünlü Havis Amanda Heykeli, Turizm İnformasyon Ofisi ve 1800 sonlarından bu yana açık olan meşhur Cafe Kappeli de ilginizi çekebilir.

Vanhakauppahalli “Yeme İçme Pazarı”

Kauppatori’den 1-2 dk yürüme mesafesinde, deniz kenarında bulunan bu tarihi, kapalı yiyecek içecek pazarında Helsinki’nin en kaliteli şarküteri ve yerel ürünlerini bulabilirsiniz.

Helsinki Esplenadi Caddesi ve Parkı
Esplenadi Parkı Ve Caddesi

Uspenski Ortodoks Katedrali

Bu Rus Ortodoks Katedral’i (1868) Katajanokka Tepesi üzerinde kurulmuştur ve şehrin her yanından görünür. Uspenski, Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks kilisesidir. Katedral Hz. Meryem’e adanmıştır. Soğan biçimli 12 altın kubbesi Hz İsa’nın 12 Havarisi’ni, en büyüğü ise İsa’yı simgeler. Dışarıdan etkileyici bir görünümü olsa da içeriden Rusya’daki katedraller kadar muhteşem olmadığını da söyleyelim. Kiliseye giriş ücretsizdir,  pazartesi günleri dışında hergün açıktır ve saat 16:00’da kapanıyor.

Uspenski Katedral
Uspenski Ortodoks Katedrali

Senato Meydanı, Katedral & Alexanterinkatu Caddesi

Senato Meydanı Helsinki’nin en büyük ve en önemli meydanıdır. Meydanı adeta gölün üzerindeki bir kuğu gibi beyaz göz alıcı beyaz renkleri ile Helsinki’nin Luteryan Katedrali süsler. Katedral dönemin yöneticisi olan Rus Çarı 1. Nikolay tarafından 1852’de inşaa ettirilmiştir. Kilise haç şeklinde olup 1300 kişi kapasitelidir. Meydanın ortasında meydanı inşaa ettiren Rus Çarı II. Alexander’ın heykeli vardır. Senato Meydanı’nın bir tarafında neoklasik tarzdaki Hükümet Binası, diğer tarafında ise Helsinki Üniversitesi’nin rektörlük binası yer alır. Meydanın hemen yanından başlayan Alexanterinkatu Caddesi Avrupa’nın ilk yerden ısıtmalı caddesi olup şehrin İstiklal Caddesi olarak adlandırılabilir. Cadde’nin üzerinde yeme içme yerleri, mağazalr, pasajlar ve caddenin sonunda da Helsinki’nin en popüler alışveriş merkezi Stockman vardır.

Senato Meydanı ve Luteryan Katedrali
Luteryan Katedrali

 

Kışın Helsinki nasıldır?
Kışın Helsinki Limanı

Mannerheimintie Bulvarı

Adını ünlü Finli bir mareşalden alan Mannerheimintie şehrin en geniş bulvarıdır. Bulvarın üzerinde Helsinki’nin en önemli yapılarını görebilirsiniz. Mannarheimintie’nin bir ucu olimpiyat alanına doğru uzarken diğer bir ucu da denize uzanan geniş Esplenade Bulvarına açılır. İsveç Tiyatrosu, Helsinki Operası, Finlandiya Parlamentosu, Finlandiya’nın en ünlü konser salonu Finlandia Hall, Finlandiya Milli Müzesi, Kongre Sarayı, Kiasma Modern Sanat Müzesi, Helsinki Operası, AVM’ler (Stockmann, Sokos ve Forum). Ayrıca mimariye ilgisi olanların bulvarın yakınındaki “Fin Romantik Art Nouveau” tarzında inşaa edilmiş olan “Rautatientori” Merkez Tren Garı‘nı da görmeleri tavsiye olunur. Modern ve geleneksel Fin Milli sanatına ilgi duyuyorsanız Tren Garı’nın yakınındaki Atheneum Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

Helsinki'deki önemli yapılar
Finlandiya Parlamento Binası

Kaya Kilise (Temppeliaukio)

Helsinki’de gezilecek yerler arasında en önemli olanlardan biri Kauppatori’den 3 km kuzeydoğuda bulunan bu enteresan kilisedir. Kilise, mimar Timo Tuomo Kardeşler tarafından 1969’da Lutheran kilisesi olarak yapılmıştır. 750 kişi kapasiteli Kaya Kilisesi adından da anlaşılacağı gibi granit, doğal bir kaya kütlesinin içine oyularak inşaa edilmiştir.

Helsinki'deki İlginç Yapılar ve Kiliseler
Kaya Kilisesi

Kilisenin en ilginç noktalarından birisi kubbe içindeki tavanı sarmal biçimde kaplamış olan 22 km uzunluktaki bakır tellerdir. Bu teller doğal olarak zamanla oksitlenmiş ve yeşil renk almıştır. Kilisenin penceresi yoktur, sadece tavandan gelen doğal ışık ile aydınlanır. Yapının iç çeperlerini kaplayan doğal kaya oluşumu olduğu gibi bırakılmıştır. bu da mükemmel bir akustiğe ulaşılmasını sağlamıştır. Kaya Kilise’ye giriş ücretlidir. Akustiğin mükemmelliğini göstermek için içeride genellikle piyano çalan bir müzisyen görebilirsiniz. Kilisenin çan kulesi yoktur ve çan sesi kayıttan verilir. Kilisenin ana altarı buz çağından kalmış olan bu granit kaya kütlesinin doğal bir yarığından oluşur.

Güncel ziyaret bilgileri için; Helsinki Kaya Kilisesi

Sibelius Parkı ve Anıtı

Bu büyük park ve içindeki anıt Finlandiya’nın en ünlü ve sevilen klasik müzik bestecisi ve keman virtüyözü Jean Sibelius (1865-1957)‘e adanmıştır. Merkez’den 4 km mesafedeki anıt 1967’de tasarlanmıştır. Sibelius romantik tarzdaki besteleri ile Fin Milli kimliğinin oluşmasında, Rusya’dan bağımsızlığında önemli yere sahiptir.

Helsinki'de gezilecek anıtlar
Sibelius Anıtı

Jean Sibelius’un, dünyaca tanınan en önemli besteleri Finlandia ve Karelia Süiti olup bestelerinde eşsiz bir orkestrasyon ve duygu yükü vardır. Anıt 600 adet içi boş borudan oluşur. İlk bakışta boruların org olduğu düşünülebilirsiniz fakat Sibelius’un çok az org bestesi vardır. Başka bir bakışa göre ise borular bestecinin inişli çıkışlı müziğinin ritmini yansıtır. Borular aslında orgları değil huş ağaçlarının dış gövdelerini temsil eder. Dış yüzeyinin aşınmış olması ise bağımsızlık mücadelesinde aç kalan halkın ve askerlerin çevredeki huş ağaçlarını kabuklarını yemesini simgeler.

Ullanlinna Semti

Ullanlinna semti genellikle Helsinki’de gezilecek yerler arasında listelenen bir yer değildir fakat bir saatliğine de olsa yürüyerek gezmeye değer şık bir semttir. Bu çok da büyük olmayan semt, deniz kıyısından merkeze doğru uzanır.

Helsinki'nin en güzel semtleri
Ullanlinna Semti ve Art Nouveau Mimari

Ullanlinna’ya Esplanadi Bulvarı‘ndan yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ullanlinna, Ulla Kalesi anlamına gelir ve bu semtin dışından 18. YY’da yapılmış olan şehir surları geçiyordu. Bu surlardan şu an bir eser kalmamıştır. Bugün hala ayakta olan Soumenlinna Adası’ndaki kale bu surların bir parçası idi. Surlar yıkılınca bu bölge şehrin zenginlerinin yazlık ahşap köşkler ile dolmuştur. Bu köşkler zamanla yıkılmış ve bugünkü Jügendstil ve National Romantism tarzındki lüks apartmanlar inşaa edilmiştir. Ullanlinna için her ne kadar benzer bir canlılık ve sosyal hayat olmasa da Helsinki’nin Cihangir’i diyebiliriz.

Olimpiyat Köyü & Stadyumu

1940 yılında açılması planlanan Helsinki Olimpiyat Köyü 1952‘de yapılmıştır. Sebebi Helsinki’de yapılması planlanan 1940 olimpiyatlarının 2. Dünya Savaşı sebebi ile Tokyo’ya alınmasıdır. Helsinki Olimpiyat Köyü bir çok açıdan önemli özelliklere sahiptir;

Helsinki'nin Önemli Yapıları
Olimpiyat Stadyumu
  • Şu ana dek dünyanın en kuzey şehrinde düzenlenen olimpiyat
  • O ana dek dışa kapalı bir ülke olan Finlandiya’da Finlilerin yabancıları ilk defa gördükleri bir etkinliktir.
  • 2008 Çin Olimpiyatlarına dek en çok rekor kırılan olimpiyattır.
  • Stadyumun alt kısmı bugün öğrenci yurdudur.
  • Uçan Finli lakaplı Paavo Nurmi’nin rekorları ile meşhur olmuştur. Nurmi, toplamda 22 dünya rekoru kırmış ve 6 altın madalya almıştır. Stadyum’un önünde heykelini görebilirsiniz.
  • Sovyet Rusya ile İsrail’in ilk katıldığı oyunlardır.
  • 52 madalya ile 9 Milyon nüfuslu Macaristan SSCB & ABD’den sonra en başarılı ülke olmuştur.

Hietalahti Meydanı & İkinci El Pazarı

Hietalahti Meydanı şehir merkezine 1.5 km uzaklıkta büyükçe bir meydandır. Bu meydanda her gün kurulan bir bit pazarı / ikinci el pazarı vardır. İlginç olan ise satışı yapanların profesyonel satıcılar olması kadar evinde ihtiyaç fazlasını satmaya gelen sıradan insanlar olmasıdır. Meydanın bir tarafında tarihi kapalı pazar yeri Saluhall, diğer bir tarafında da Helsinki Politeknik Üniversitesi vardır.

* Bu blog sitesi üzerinden seyahat acentacılığı hizmetleri verilmemektedir. Sorumluluk Reddi, Gizlilik İlkesi, Kullanıcı Sözleşmesi sayfamıza giderek kullanım şartlarını buradan okuyabilirsiniz.

Leave a Comment