Las Ramblas Caddesi, Barcelona

Last Updated on 28 November 2019 by TT

Las Ramblas Caddesi; Ünlü Endülüslü şair Federico Garcia Lorca’nın “dünyada bitmesini istemediğim tek cadde “ dediği 1.2 km uzunluğundaki Las Ramblas Caddesi (La Rambla ismi de kullanılabilir) Barselona’nın 24 saat yaşayan tek caddesidir. Boydan boya gelişkin çınar ağaçlarının gölgesinde Port Vell (Eski Liman)’e dek uzanan bu renkli ve kalabalık bulvarıın ortasında yayaların rahatça yürüyebilmesi için geniş bir yaya yolu ayrılmıştır. Bu yaya yolunun üzerinde çiçekçiler, pet shoplar, pandomim sanatçıları, büfeler, gazeteciler, elişi tezgahları, kafeler ve tapas barların masaları sıra sıra yer alır. Bu yaya yolunun iki yanında iki araç yolu ve iki kaldırım daha yer alır.

Rambla kelimesi Arapça kaynaklı, “dere yatağı” anlamına gelen “raml” kelimesinden türemiştir. 1766 yılında eski kent Barcino’yu çevreleyen surların yıkılmasının ardından tasarlanan bu cadde gerçekten de Barcelona’yı çevreleyen dağlardan gelen yağmur sularının denize aktığı bir su yatağı üzerinde kurulmuştur. Fakat bu yağmur suyunun yerini bugün Katalunya Meydanı’ndan itibaren akmaya başlayan bir insan seli almış, şehrin en renkli ve 24 saat yaşayan caddesi almıştır. Bu arada dünyanın her yanında artık görmeye alıştığımız pandomim sanatçıları dünyada ilk defa La Rambla Bulvarı’nda ortaya çıkmıştır.

Katalonya Meydanı’ndan denize doğru inerken La Rambla Caddesi üzerindeki görmeye değer yerler aşağıdadır;

Caneletes Çeşmesi (Font de Caneletes)

Katalonya Meydanı’ndan Las Ramblas Caddesi nne girince, girişe yakın sağ tarafta bir çeşme göreceksiniz; 19. YY’dan kalma Canaletes Çeşmesi (Font de Caneletes) ince işlemeli ve dört kurnalıdır. Barcelona Futbol Kulübü taraftarlarının zaferlerini kutlamak için bu çeşmeye akın ederler. Popüler inanışa göre çeşmeden ise su içen bir yabancı bir gün tekrar Barselona’ya geri dönecektir.

La Boqueria / Sant Josep Açık Hava Yiyecek Pazarı

La Boqueria Açık Hava Pazarı / Adres; Las Ramblas Caddesi, 85-89. Açık Gün ve Saatler; 08:00-20.30. Pazar günleri kapalıdır. Ulaşım: Metro L-3, Liceu.

barselona açık hava pazarı boqueria
Barcelona’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan “Boqueria Sant Josep”

La Rambla Bulvarı’nın ortalarında cadde üzerinde İspanya’nın en ilginç ve en büyük açık hava pazarı olan La Boqueria Sant Josep yer alır. İlk masaların konulduğu 1217 yılından metal çatısının inşa edildiği ve bugünkü halini aldığı 1914 yılına dek çoğunlukla et ve balık satışı yapılan bir market idi. Bugün ise Katalan ve İspanyol mutfağının ne derece zengin malzemelerine sahip olduğunu görmek için mutlaka uğramalısınız. A la minute tarzında hazırlanan büfelerde de bir şeyler atıştırmayı da unutmayınız. Özellikle de Kuzey Katalonya dağlarından toplanan mantar çeşitlerini.

Erotik Sanatlar Müzesi (Museu de’l Erotica)

Barcelona Erotik Sanatlar Müzesi / Las Ramblas Bulvarı, 96 bis.

Barcelona Erotik Sanatlar Müzesi, Antropoloji, arkeoloji, edebiyat, sanat ve tarih bilimleri açısından farklı kültürlerde cinselliğin algılanış biçimini gözler önüne seren dünyadaki ilk erotik müzedir. Didaktik bir bakışla sergilenen çoğu sanatsal ve tarihi değere sahip 800 kadar eser vardır.

Bruno Quadros Evi / Şemsiyeli Ev (Casa Bruno Quadros)

Bruno Quadros Evi / Şemsiyeli Ev; Las Ramblas Bulvarı, 82.

19. YY sonlarında, Katalan Modernisme akımIının filizlendiği yıllarda Mimar Josep Vilaseca renövasyon işini yaptığı Şemsiyeli Ev (Bruno Quadros) binasında kullandığı dekor unsurlarının bu derece ünlü olacağını bilebilir miydi? Alt katı bir şemsiye dükkanı olarak kullanılmış olan binanın modernist unsurların Uzak Doğu’nun oryantal öğeleriyle bir arada kullanıldığı eklektik bir tarzı vardır.

Barcelona Las Ramblas Caddesi, joan miro, şemsiyeli ev
Arka planda “Şemsiyeli ev / Casa Bruno Quadras” ve ön planda “Miro Mozaiği”

Miro Mozaiği

Las Ramblas Caddesi üzerinde kaldırımda bir sanat eseri. Bu yer mozaiği Liceu Metro İstasyonu ile Liceu Opera Binası arasındaki orta kaldırıma işlenmiştir. Rüzgar Gülü (La Rosa de los Vientos) adındaki, binlerce insanın üzerinden yürüyerek geçtiği, halka malolmuş daire şeklindeki bu renkli eser dünyaca ünlü sürrealist Katalan sanatçı Joan Miro’nun 1927 yılındaki bir çalışmasıdır.

Liceu Operası (Opera Liceu)

Liceu Operası / La Rambla Caddesi 51-59: Bilet ofisi: 0034 93 2746411 (Metro Liceu’dan 100 m aşağıda). Güncel konser programı

barcelona operası, opera liceu, las ramblas caddesi

1847’de inşa edilen Barcelona Liceu Opera Tiyatrosu, La Scala’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük ve ikinci en iyi akustiğe sahip opera salonu olarak bilinir. 1994 yılında yangın geçiren bina çok titiz bir restorasyondan sonra 1999’da tekrar açılmıştır. Beş katlı ve 2292 kişi kapasiteli olup Katalan halkının gurur kaynaklarından biridir. Jose Carreras, Montserrat Caballe, Placido Domingo gibi dünyaca ünlü opera sanatçılarının mabedidir. Operayı rehberli tur ile gezebilirsiniz.

Plaça Reial / Kraliyet Meydanı

Las Ramblas Caddesi üzerinde, Liceu Tiyatrosu’nu geçtikten sonra solda La Rambla’ya açılan kapısı ile kolayca farkedeceğiniz bu geniş meydan La Rambla’nın keşmekeşinden sonra size çölde vaha gibi gelecek. 1848’de mimar Francesc Molina tarafından bir Fransiskan manastırının yerine yapılmış olup İtalya dışındaki en güçlü İtalya duygusu taşıyan meydan olarak bilinir. Meydanı aydınlatan sokak lambaları Antoni Gaudi’nin bilinen ilk çalışmalarıdır. Kafelerinde oturabilir, Le Quinze Nitz’de yemek yiyebilirsiniz. Akşamları hareketlidir. Ünlü Jamboree Caz Kulübü de buradadır.

Güell Sarayı (Palau Güell)

Carrer Nou de la Rambla, 3-5. Giriş 12 €.

la rambla caddesi, barcelona, güell sarayı
Güell Sarayı’nın bacaları

Güell Sarayı (Palau Güell) La Rambla üzerinde, en azından dışarıdan da olsa mutlaka görülmesi gereken, Gaudi’nin çok özel yapılarından biridir. Mimar Gaudi’nin hesabına çalıştığı, döneminin (19-20 YY) en zengin sanayicisi olan Eusebi Güell ve ailesi için yapmış olduğu avangard bir malikanedir. Gaudi’nin erken dönem çalışmalarından biri olmasına rağmen meodernisme tarzının en gözalıcı örneklerindendir. Venedik saraylarını andıran ferforje dekorlu ön cephesi ve Gaudi’nin daha sonraki eserlerinde de göreceğimiz çarpıcı baca formları oldukça etkileyicidir. Ön giriş kapısı atlı arabaların içeriye girebileceği şekilde tasarlanmıştır.

Barcelona Balmumu Heykel Müzesi (Museu de Cera)

La Rambla, Passatge de la Banca, 7. Giriş ücreti: 15 €

Museu de Cera / Barselona Balmumu Heykel Müzesi’nde dünyaca ünlü krallar, katiller, papalar, yazarlar sizi bekliyor… dünyanın ve İspanya’nın 360 tanınmış şahsiyetinin balmumu heykellerinin yer aldığı bu müze La Rambla üzerindeki küçük bir pasajda, 19. Yüzyılda inşa edilmiş görkemli bir bina içinde yer almaktadır.

Leave a Comment