Yunan Yemekleri – Yunanistan’da Ne Yenir?

Last Updated on 23 November 2023 by TT

Geleneksel Yunan Yemekleri

Bu sayfada size Yunanistan’da ne yenir sorusunun cevabını özet bir şekilde vermeye çalışacağız. Yunan mutfağı da Anadolu mutfağı kadar olmasa da zengin bir mutfak. İki yemek kültürü arasında benzerlikler olduğu gibi ciddi farklılıklar da mevcut; bu farklılıkların başında domuz eti kullanımı ile İtalya ve Arnavutluk gibi komşu ülkelerin mutfağı ile olan etkileşim geliyor. Evet, Yunanistan’da iseniz ve komşunun yemeklerinin tadına varmak istiyorsanız, size aşağıda Yunanlıların en sevdiği yemek, meze, çorba ve tatlıların listesini veriyoruz. “En güzel Yunan yemeği ve Yunan mezesi hangisidir” sorusunun cevabını öğrenmek için okumaya devam ediniz.

En popüler, en çok sevilen Yunan yemekleri

Elbette herkes kendine göre farklı bir liste yaratabilir, en lezzetli karışık yiyeceklerden oluşan bizim listemiz de aşağıda (yemek isimleri Türkçe okunuşuna göre yazılmıştır).

  1. Horiatiki – Yunan çoban salatası
  2. Avgolemono – Terbiyeli tavuk çorbası
  3. Saganaki – Sahanda yapılan aperatifler
  4. Tzaziki (peltek z ile okunur “zaziki”- Cacığın koyu olanı
  5. Garides mi feta – Sahanda beyaz peynirli karides
  6. Suvlaki – Şişte tavuk veya et kebap
  7. Mussakka – Musakka’nın fırında pişen Yunan versiyonu
  8. Yemistes – Dolma
  9. Dolmades – Yaprak sarma
  10. Keftedes – Köfte
  11. Pastitsio – Fırın makarna
  12. Spinakopita – Ispanaklı börek
  13. Giros – Döner
  14. Yourti me meli – Ballı yoğurt tatlısı

En lezzetli Yunan mezeleri (Mezedes)

İşte size Yunan Mutfağı’nın en sevilen ve en popüler sıcak-soğuk mezeleri için bir liste;

  • Saganaki – küçük sahanda ve çok sevilen bir çok mezenin genel adıdır. Kaşar peynirli saganaki, feta (beya peynirli saganaki, karidesli saganaki gibi çeşitleri vardır. Bir saganaki peynir kızartması da olabilir domatesli sulu bir yemek de..hepsi de birbirinden leziz ve doyurucu aperatiflerdir.
  • Keftedes; bildiğimiz köfte..sulu veya izmir köfte biçiminde de yapılmasına rağmen çoğunlukla bizim kuru köfteyle hemen hemen aynıdır.
  • Yunan salatası “horiatiki”; Yunan salatası neredeyse tüm yemeklerin olmazsa olmazı. Görüntüsü muhteşem diyebiliriz. Bizim çoban salatamızın iri parçalar halinde doğranan versiyonu diyebiliriz. Bizden farklı olarak üzerine büyükçe bir parça beyaz peynir, siyah kalamata zeytini ve bol zeytinyağı ile servis edilir.
  • Tzaziki (caciki); bu da bildiğimiz cacık, fakat komşularımız cacığı bizden farklı olarak süzme yoğurt ile oldukça hoyu biçimde yaparlar. Bu cacık biçimi sık sık yemeklerde hatta döner arası da sos olarak da kullanılır.
  • Kalamari; bizim de bildiğimiz klasik kalamar tavadır. Elbette ızgarasını da yaparlar.
  • Octopoti; Türkiye’de ahtapot pahalı geliyorsa Yunanistan’da bol bol yiyebilirsiniz. Gerek tavası gerekse ızgarası cömert porsiyonlarla aklınızı başınızdan alabilir.
  • Taramosalata; yine bizim klasik mezelerimizden “tarama”, tad ve sunum olarak bizden farkı pek yok.
  • Melitzanosalata; bu da bildiğimiz patlıcan ezme, genellikle siyah kalamata zeytini ile ve bol zeytinyağlısını severler.
  • Garides me feta; bu işte bizde olmayan ve keşke bizde de olsa diyeceğiniz bir meze. Beyaz penirli karides. Domatesli sarımsaklı, ekmeği bandırarak yiyeceğiniz Yunanistan’daki en muhteşem tadlardan biri.
  • Sardeles pastes; eskiden bizde de çok yenirdi, artık çok kimse bilmese de bilen bilir. Tuzlu balık sardalya.
  • Gavros; bu da bizde fazla yenmeyen bir meze, küçük sardalya balıklarını kızartıp servis yapıyorlar.
  • Marinatos; bu da sevilen bir balık mezesi olup gavros yapılan aynı küçük sardalya balıklarının marine edilmiş halidir.
Çeşitli Yunan mezeleri ile dolu bir sofra, caciki, karides, ahtapot...
Yunan Mutfağı’nın en sevilen mezeleri 

Yunanlılar ana yemek olarak ne yer?

Yunanlılar ana yemeklerinde genellikle et, tavuk, balık gibi protein ağırlıklı tabakları tercih ederler. Yunan Mutfağı’nın en sevilen ve en popüler ana yemeklerinden bazıları şunlardır; souvlaki, mousakka, kalamaria yemista, yemistes, stifado, briam, yuvarlakia, pastitsio, giouvetzi, kleftiko…

Yunanistan'a özgü ana yemeklerin bir araya geldiği renkli ve iştah açıcı bir seçki
Yunanistan’da en popüler olan geleneksel yemekler

En sevilen Yunan çorbaları, börekleri, soslar ve tatlılar

Yunan Mutfağı’nın en sevilen, en popüler çorbaları, sosları, börekleri ve tatlıları şunlardır; avgolemono, yiaourti me meli, fakes, kataifi, ekmek kataifi, loukoumades, galataboreko, spinakopita, kakavia, baklava

Yunan mutfağının çorbaları, tatlıları ve zengin sosları ile hazırlanmış bir yemek serisi
Yunanlıların en çok sevdiği çorbalar, börekler ve tatlılar

Bu sayfadaki görseller ve içerikler izinsiz kopyalanamaz ya da link vermeksizin yayınlanamaz.

Leave a Comment