Deniz Mahsullü Paella Tarifi

Last Updated on 5 February 2024 by TT

Deniz Mahsullü Paella Tarifi

Deniz Mahsullü Paella Tarifi; evde paella (“paeyya” şeklinde okunur) yapmak biraz zahmetli olsa da, bir iki denemeden sonra eliniz alıştığında bu lezzetten vazgeçemeyeceksiniz. İnternette “deniz mahsullü paella tarifi” şeklinde arama yaptığınızda karşınıza çıkan çeşitli tarifler muhtemelen kafanızı karışacak. Burada size en otantik lezzeti, en pratik şekilde elde edeceğiniz, tarafımdan defalarca denenmiş bir tarifi vereceğim. Aslında paellanın geleneksel pişirme şekli iki aşamalıdır; önce ocak üstünde ve sonra fırında…fakat İspanya’da dahi bu zahmetli yöntemin artık pek kullanılmadığını söylemeliyim. Biz bu tarifte, bir çok İspanyol’un da yaptığı gibi tüm pişme sürecini “ocak üstünde” tamamlayacağız.

Paella pişirmenin püf noktaları

Paella’nın lezzetini yakalamak için en önemli üç malzeme pirincin cinsi, safran ve zeytinyağıdır. Safran İran safranı  olmalıdır. Tavanız  yayvan, kalınca ve kapaklı olursa daha iyi olur, ısının eşit dağılması ve malzemenin eşit pişmesi için bu önemli. Çelik veya bakır tavaların dibi tutacaktır ve İspanyollar bu kısmını da çıtır çıtır yemeyi severler. Ve son püf noktası da ocağın en büyük gözünü kullanmak, bu da alevin tavanın her yanını eşit ısıtması için gerekli.

Hangi cins pirinç kullanılmalı?

Gerçek paella pirinci İspanya’nın Valensiya eyaletinde, Ebro nehri çevresinde yetişir. Farklı markalar mevcut, örneğin Calasparra‘yı tercih edebilirsiniz. Maalesef bu cins pirinçler Türkiye’deki marketlerde satılmıyor. İsterseniz onun yerine bazı büyük marketlerde bulabileceğiniz İtalyan Arborio pirincini de kullanabilirsiniz. Bu pirinçle de yakın bir sonuç alabilirsiniz.

 

ispanyol paella tarifi, deniz mahsullü paella nasıl yapılır
Geleneksel paella tavasında geleneksel bir paella

Paella malzemeleri (4 kişilik)

  • 2 su bardağı yıkanmış pirinç
  • 0.25 gr İran safranı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 15-20 adet kabuklu veya iç midye
  • 250-400 gr karides (kabuklu jumbo karides veya ayıklanmış küçük karides)
  • 12-15 dilim kalamar (taze veya dondurulmuş)
  • 1 çay bardağı iç bezelye
  • 6-8 adet enlemesine ikiye bölünüp, tekrar uzunlamasına ikiye bölünmüş taze fasulye
  • İsteğe göre kalın halka şeklinde dilimlenmiş taze yeşil ve/veya kırmızı biber (acı olmamalı)
  • Küp doğranmış bir büyük domates
  • 5-6 diş orta boy sarımsak
  • Yeterince tuz ve yarım çay kaşığı karabiber
  • 200 gram Tavuk veya hindi eti (kuşbaşı veya 4 baget de olabilir). Dilerseniz tavuk koymayabilirsiniz, sırf deniz mahsullü de yapabilirsiniz.

spanyolların çok sevdiği deniz mahsulü ile tavuk etinin birlikte pişirildiği paella Valensiya usulü olarak da tanınır… sırf deniz mahsullü malzemeden yapılana ise “paella de mariscos” denir.

Midyeler kabuğuyla mı pişer?

Her iki türlü de pişirebilirsiniz. Kabuklu deniz mahsulleriyle pişen paella daha alımlı bir görünüm verdiği için İspanyollar bu şekilde pişirmeyi severler. Küçük karidesler kabuksuz pişerken, jumbo olanlar ise kabuklu biçimde en üste konur.

Paella Tarifi

  1. Kabuklu midye kullanıyorsanız, midyeleri bir tencere koyun, bir bardak su ilavesi ve kapağını kapatarak 2-3 dk kapakları açılana dek bukarda pişirin, bu şekilde kabuğuyla kenarda dursun. Midyeleri kabuksuz aldıysanız bu çiğ midyeler bir kenarda dursun.
  2. Paellayı yapacağınız tavaya zeytinyağı koyun, sırasıyla kalamarlar dilimlerini, enine boyuna 4’e bölünmüş taze fasulyeleri ve jumbo karidesleri 1-2 dakika kızartarak bir kenara alın.  Karidesleriniz küçük ise çiğ şekilde kabuklarını soyun, yıkayın ve pişirmeden bir kenaa koyun.
  3. Tavadaki kızartma yaptığınız yağın üstüne isterseniz az daha ekleyin ve pirinçleri 2-3 dakika karıştırarak orta ateşte kavurun.
  4. Küp domatesi, kalamarı, diğer tüm sebzeleri, ezilmiş sarımsağı, safranı, çiğ karidesleri, çiğ midyeyi, tuzu ve karabiberi pirince ve üzerine de suyu ekleyin (İspanyol pirinci için 1’e 2,5,  İtalyan pirinci için 1’e 2 oranında). Midyesi ve karidesi kabuklu olanlar bunları pirincin en üstüne yerleştirsin. Kapağı kapatıp orta ateşte kaynama noktasına getirin.
  5. Kaynama noktasına gelince ocağı yavaş yapıyoruz ve kapağı çok açmadan pirincin tüm suyu çekerek pişmesini bekliyoruz. Bu süre yaklaşık 10 dakikadır. Arada pirincin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmediyse az az kaynar su ekleyebilirsiniz. Eğer pilav bir parça sulu kaldıysa da endişe etmeyin, paella bu şekilde de yenilebilir. Zaten paellanın bizim pilavımız gibi tane tane olması beklenmez. Sabredebilirseniz bir 5-10 bekletin, kendine gelsin ve hazııırr…afiyet olsun. Tarifin ve sonucun başarılı olup olmadığını aşağıdaki forma yazarsanız sevinirim.

Paella’ya Limon Sıkılır mı?

İspanyollar kırmızı et de dahil bir çok yemeğe ve kızartmalara limon sıkmayı çok severler. Bu gelenek de dünyanın en çok kızartma yapan milletlerinden biri olmalarından olsa gerek. Çünkü bir süre sonra yemekler ağır gelebilir ve limon hafifletmenin en kolay yolu. Benzer bir durum paella için de geçerli; İspanya’da paella genellikle bir iki çeyrek limon ile servis edilir. Son karar elbette sizin fakat yakışır da.

Paella’nın Yanında Ne İçilir?

İspanyollar paellanın yanında genellikle beyaz şarap, kırmızı şarap ya da bira içerler. Eğer gündüz vakti sıradan bir öğle yemeği ise bu içeceğin bira olma ihtimali daha yüksek. Şimdi bazılarınız hayır paella yanında sangria içilir diyebilir. Aslında sangria İspanyolların çok rağbet ettiği bir içecek değildir, elbettte içenleri vardır fakat sangrianın % 90’ının İspanya’da turistler içer. Sangria, kırmızı şarap ile yapılan punch tarzı tatlı bir içecek olduğundan paellanın yanında içmeyi herkes sevmeyebilir.

Leave a Comment