Antoni Gaudi; Yaşamı ve Sanatı

Last Updated on 15 November 2018 by TT

Antoni Gaudi’nin Hayatı

Katalan Modernizm (Modernisme) sanat akımının dünyaca ünlü öncü sanatçısı Antoni Gaudi i Cornet (1852-1926) Katalonya’nın antoni gaudi sanatıReus kentinde doğmuştur. Babası bir bakırcı ustası idi. Çocukluğunda demirci çırağı olarak çalışmıştır. Varlıklı olmayan ailesi onu 13 yaşında koyu katolik bir din okuluna vermiştir. Vejateryan olması, sağlıksız beslenmesi ve sık sık uzun süreli oruçlar tutması onu pek çok hastalıkla yüzyüze getirmiştir. 1869’da Barselona’da başladığı mimari eğitimini ise askerlik hizmeti ve çeşitli nedenlerle sekiz yıl sürmüştür. 1878’de eğitimini tamamladığı Barselona kenti, tüm sanatsal etkinliklerinin merkezi olmuş ve kişiliğinin gelişiminde büyük yer tutmuştur.

  • İspanya’da yaşayan Türkçe rehber arıyorsanız bize yazın.

O dönem, Barselona’da özellikle tekstil endüstrisinin gelişmesiyle orta sınıfın güçlendiği, zenginliğin ve şehirsel gelişimin arttığı bir dönemde özgür ve özgün tasarımları ile Katalan burjuvası içinde aranılan bir sanatçı olmuştur. İlk önemli eseri, Vicens ailesi için 1883-1888 tarihlerinde yaptığı Barselona’daki Casa Vicens adlı yazlık evdir. Daha sonra Eusebi Güell adlı sanayici ile güçlü bir dostluk ilişki kurarak bu aile için yaptığı eserlerle Barselona’da ün ve prestij sahibi olmuştur.

Gaudi’nin en ünlü ve sansasyonel eseri ise neredeyse hayatını adadığı, yapımı halen süren La Sagrada Familia Kilisesi‘dir. Gaudi, 1882’de F. del Villar tarafından yapımına başlanan bu kiliseyi tamamlama işini 1883’de üzerine aldı. Gittikçe daha fazla zamanını bu esere ayıran Gaudi, 1908’de başka proje almayı bıraktı ve 1926’da ölümüne kadar sadece La Sagrada Familia ile uğraştı. Sadece tüm enerjisini esere ayırmakla kalmadı, stüdyosunu da inşaata taşıdı.

Gaudi öğrencilik dönemlerinde sosyalizme sempati duymuştur. Hayatı boyunca koyu katolikliğinin yanında ateşli bir Katalan milliyetçisiydi. Gençliğinde zengin dostlara sahip ve pahalı zevklere sahip olmuşken ilerleyen yaşlarında kendini materyalist hayattan tamamen uzak tutmuştur. Hiç evlenmemiş ve bilindiği kadarı ile bir bayanla ilişkisi de olmamıştır.

7 Temmuz 1926’da, 74 yaşında bir trajik bir trafik kazası sonucu öldükten sonra La Sagrada Familia’ya gömülen Antoni Gaudi nin tamamı Barselona’da olan sekiz eseri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.

Gaudi’nin Sanatı

Gaudi’nin, Fransız mimar Eugene Viollet-le-Duc ile “süsleme, mimarinin kaynağıdır” diyen İngiliz fikir adamı John Ruskin’in teorilerinden etkilenmiş olduğu söylenir. Gaudi, zamanla 19.YY’a ait olan baskın sanatsal tarzların ötesine geçerek kendi özgün tarzını yaratmıştır.

Gaudi en baştan itibaren tüm eserlerinde doğadan esinlenmiştir. Katalonya’nın (Örneğin Monserrat Dağı) ve başka uzak yerlerin (bazılarına göre Kapadokya Peri bacaları da bunların içindedir) coğrafi özellikleri, bitkiler, çiçekler, meyveler ve hayvanlar en fazla etkilendiği esin kaynaklarıdır. Ona göre doğada düz çizgi yoktur bu sebeple dalgalı, kıvrımlı ve asimetrik çizgileri sık sık kullanır. Bir tasarımda keskin hatlı çizgiler kullanacak ise, tekdüzeliği bozmak için mutlaka asimetrik öğelere de yer verir.

Gaudi erken dönemlerinde doğu sanatlarından (İran, Hint, Japon vb) etkilenirken ileri dönemlerde diğer pek çok sanatçı gibi gotik mimariden etkilenir olmuştur. Ona göre yapıtlarında Fransa’da ortaya çıkmış olan bu mimari tarzın yanlışlarını düzeltmiş ve eksiklerini tamamlamıştır. Yeni gotik tarzdaki La Sagrada Familia Kilisesi ni tasarlarken tüm mimari bilgisini karmaşık semboller sistemi ve inancın gizemlerine ilişkin görsel açıklamalarla birleştirerek bir 20. YY. katedrali yaratmayı arzulamıştır.

Gaudi’nin En Ünlü Eserleri

Barcelona’da sanatla ilgisi olsun ya da olmasın mutlaka her turistin görmesi gereken, dünya mimarlık kültürüne damgasını vurmuş eserler vardır. Bunların arasında ünlü mimar Antoni Gaudi’ye ait olanların Katalan sanatı içinde özel bir yeri vardır. İşte bunlardan en önde gelen en önemli beş tanesi aşağıdadır;

Gaudinin evi casa batlo
Casa Batllo

Gaudi’nin Barselona’daki Önemli Eserleri

Leave a Comment